streda, januára 24, 2007

Fyzikálne časopisy s otvoreným prístupom


Institute of Physics je vedecká organizácia, ktorá sa usiluje o zvýšenie porozumenia a využívania fyziky. Má rozsiahlu celosvetovú členskú základňu (v súčasnosti vyše 34 000) a je významným komunikátorom fyzikálnych informácií pre odbornú i laickú verejnosť. Jej vydavateľská spoločnosť IOP Publishing hrá vedúcu úlohu vo svete vedeckého publikovania a elektronického šírenia poznatkov z fyziky. Na svojom webovom sídle ponúka prístup k trom časopisom s otvoreným prístupom:

AddThis Social Bookmark Button
pošli na vybrali.sme.sk Linkuj si ! posted by Alena @ 24.1.07 0 comments

pondelok, januára 15, 2007

INFORMPÉDIA



V rámci portálu pre knižničnú a informačnú teóriu a prax INFOLIB v sekcii Informačné služby a zdroje sa začala budovať vyhľadávateľná encyklopédia sieťových informačných zdrojov - INFORMPÉDIA, upozorňujúca na celosvetové kvalitné bezplatné e-zdroje využiteľné nielen knihovníkmi a informačnými pracovníkmi, ale i používateľmi knižníc a všetkými užívateľmi internetu hľadajúcimi voľne prístupné a zároveň kvalitné informácie. Popis každého e-zdroja je vytváraný vo forme anotovaného záznamu, ktorý charakterizuje zdroj po formálnej i obsahovej stránke.

INFORMPÉDIA ponúka vyhľadávanie podľa názvu elektronického zdroja, predmetovej kategórie, zamerania, typu e-zdroja (databázy, elektronické archívy, portály, vyhľadávače, e-konferencie a pod., hlavne plnotextového obsahu), elektronických dokumentov obsiahnutých v hľadanom e-zdroji a jazyka.
Prístup k všetkým informačným zdrojom zaradeným do encyklopédie je bezplatný, prípadne je potrebná bezplatná registrácia.

AddThis Social Bookmark Button
pošli na vybrali.sme.sk Linkuj si ! posted by Alena @ 15.1.07 0 comments

štvrtok, januára 04, 2007

Google Patent Search

Google ponúka beta verziu svojho nového vyhľadávacieho nástroja - Google Patent Search, ktorý umožňuje plnotextové vyhľadávanie a zobrazenie vyše 7 miliónov amerických patentov registrovaných patentovým úradom United States Patent and Trademark Office (USPTO) od roku 1790. Vyhľadávač nezahŕňa patentové prihlášky, medzinárodné patenty a najnovšie patenty za posledné mesiace.

AddThis Social Bookmark Button
pošli na vybrali.sme.sk Linkuj si ! posted by Alena @ 4.1.07 0 comments